Игорь Бигдан (ibigdan) wrote,
Игорь Бигдан
ibigdan

Пост про коричневий цукор і геніальний маркетинг

На всяк випадок. Я за освітою та за першим місцем роботи інженер систем автоматизації. Автоматизував цукрові заводи. Тож і в універі, і під час роботи вивчав технологію виготовлення цукру.

Перше - весь цукор обробляється вапном. Щоб там не казали екостурбовані про це. ВЕСЬ.

Цукор виготовляють з цукрового буряку і з тростини. Технології обох ідентичні.

Цукровий буряк труть на величезних тертушках і замочують у воді - утворюється цукровий сік. Окрім цукру до соку також потрапляють різні нецукри: білки, мінерали і т.д.

Щоб нецукри відділити у вигляді колоїдних розчинів(сопельки по простому) цукровий сік обробляють вапном, СО2. Фільтрують, щоб то все відділити, але частина нецукрів залишається.

Потім цукровий сік кип'ятять і він загущується - утворюється цукровий сироп. Потім цей сироп уварюють, ще більше трошки магії (додають цукрову пудру) і в сиропі утворюються кристали цукру. Це вже називається утфель. Така маса цукру і нецукрів коричневого кольору.

Щоб відділити цукор від нецукрів утфель переливають у центрифугу - велику пральну машинку, від 600 до 1200 кг завантаження. Спочатку відділяється зелена патока (вона ж "меляса"). Потім трошки додають води, промивають цукор. Відповідно певна частина цукру розчиняється. І з центрифуг висипається білий цукор. Його сушать і фасують.

Вуаля - ми отримали звичний білий цукор. Це товарний цукор - називають цукор першого продукту.

А де ж тут коричневий?. Тож продовжуємо.

Пам'ятаєте про патоку? Так там же ж повно цукру. Її знову очищають вапном, газом. І знову уварюють. Знову утворюється утфель другого продукту.

Цей утфель знову кидають в центрифуги, промивають. І утворюється цукор другого продукту. Це вже відходи цукрової промисловості. Цей цукор вже таки коричневий, бо нецукри вже не на поверхні кристалу(як то в першому продукті), а в середині кристалу і відбілити його вже не можна.

Є ще цукор третього продукту. Так от це і є той коричневий цукор. Це відходи цукрової промисловості, які геніальні маркетологи продають дорожче за основний продукт.

Знімаю капелюха перед цими маркетологами.

Thorwald Bohdan

Tags: Интересное
Subscribe

Recent Posts from This Journal

promo ibigdan Грудень 3, 2007 00:08
Buy for 1 000 tokens
Хотите 1 миллион просмотров вашей рекламы за неделю? Легко и не дорого. Хотите чтобы о вашем продукте или услуге узнали сотни тысяч уникальных посетителей? Запросто. Адекватные цены и профессиональный подход, базирующийся на 11-летнем опыте. Блог "Самый сок!" читают во всём мире. Среднее…
  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 47 comments

Recent Posts from This Journal