?

Log in

No account? Create an account
ЖЖ Украина

Самый сок!

всё то интересное в сети, что попало в мои сети


Предыдущий пост поделиться Следующий пост
ЖЖ Украина

Вечоріє: еволюція у вині

— Я купив дороге вино і не отримав задоволення — мене ошукали?
— Не розумію «кисляк» і п'ю солодке вино — це погано?
— Що таке еволюція смаку і як її можна прискорити?



Буває так, що людина купує дороге вино, але задоволення не отримує — вино пахне чимось дивним, на смак кисле або гірчить. Повне розчарування, ще й гроші не малі витрачено!

— То може вино погане чи підроблене?

Гадаємо, що з пляшкою все гаразд. Справжня причина — в еволюції смаку. Скоріше за все, питець мав нетреновані рецептори, мало цікавився винами та не зрозумів цей конкретний зразок.

Це як сходити на виставку сучасного мистецтва без підготовки. «Дурисвітство якесь!», — подумає ошелешено людина.

Або як новачок у фітнес-залі, що пробує взяти велику вагу та падає від перевантаження. М’язи не одуриш — їм, як і нашим смаковим рецепторам, потрібне тренування.

Як відбувається еволюція смаку і на якому я етапі?

I-й етап або «Солодке вино»:

Початківцю, як дитині, подобається солодке. Причина у фізіології - рецептори солодкого смаку сконцентровані на кінчику язика. Новачку невідомі всі грані смаку, у нього відсутній бекґраунд щодо вина, але він вже здатний вловити солодкий смак, — «О, смачне, бо солодке!». Кислотність на цьому етапі сприймається як недолік вина.

Приклади винних вподобань I-го етапу:

- дешеві грузинські або псевдогрузинські вина типу «Алазанська долина»;
- німецькі вина типу «Лібфраумільх» та напівсолодкі рислінги;
- група українських вин під спільною назвою «Тамянка».

Важливо! Солодке вино — не злочин. У світі цінуються вина айсвайн (з підмерзлих ягід) або речото (з в’ялених ягід), вони солодкі, бо мають високий вміст натурального цукру винограду. Сумно те, що є бракороби, які маскують недоліки вина буряковим або іншим цукром, — «Новачкам все одно буде смачно!».

II-й етап або «Фруктова бомба»:

Якщо новачок іде далі, то зазвичай від солодких та напівсолодких вин еволюціонує до сухих вин с сильним ароматом та смаком. Цей стиль вина має назву «американський», а вина називають «фруктовими бомбами» — це пишні, яскраві, насичені напої, що в свій час захопили ринок США. Їх легко зрозуміти, бо всі їх переваги як на долоні. Такі вина роблять у країнах Нового світу — Чилі, Аргентині, ПАР, Австралії та Новій Зеландії.
Вони схожі на голлівудську комедію — не надто інтелектуальні, але зрозумілі для широкого загалу.

Приклади винних вподобань II-го етапу:

- аргентинський Мальбек;
- австралійський Шираз;
/новозеландський Совіньйон Блан.

III-й етап або «терруарний»:

З часом американські «фруктові бомби» приїдаються. Це так само, як кожен день їсти у МакДональдзі — смак стає одноманітним. У пошуках нового смаку людина куштує інші вина і задає собі питання, — «Чому вина з одного сорту винограду бувають такими різними?»

Відповідь — терруар (комплекс кліматичних, геологічних особливостей винограднику). На «терруарному» етапі питцю цікаво пробувати вина з окремих виноградників — апеласьонів.

Це передостанній щабель еволюції — винолюб розуміється на смаку, має навички дегустації, здатний дати об’єктивну оцінку. Діють всі рецептори, вино сприймається комплексно — аромат, смак, посмак.

Приклади винних вподобань III-го етапу:

- вина окремих виноградників Бордо та Бургундії, Тоскани, П’ємонту, Ріохи та ін.;
- вина усього світу з «ім’ям» — за яким стоїть конкретний винороб, династія чи історія винарні.

IV-й етап або «просвітлення»:

На шляху до вершини світового виноробства (див. етап III) людина отримує інструменти для розуміння вина. Питець вже вміє дегустувати, знає, на що звертати увагу та як отримати задоволення від будь-якого напою — великого вина та дешевого вина на кожен день. Наш дегустатор відкрив «істину у вині» або ж іншим словами — досяг «просвітлення».

Приклади винних вподобань IV-го етапу:

- солодкі, сухі, ігристі, кріплені — всі якісні вина, що здатні дати нові смакові емоції.

Скільки часу займає еволюція смаку? Як її прискорити?

Зазвичай за два-три роки інтенсивних дегустації (щотижня, наприклад) людина досягає «просвітлення». Винна школа або самоосвіта прискорить еволюцію.

Я люблю солодкі вина і зась. Я не еволюціоную?

Схема еволюції узагальнена і у кожен любитель вина торує власний шлях, бо всі ми різні. Можливо, людина ще не спробувала те вино, яке підштовхне її до наступного етапу. Або людині дійсно подобаються виключно солодкі вина і це її усвідомлений вибір.

Бажаємо вам цікавих винних відкриттів та задоволення від вина на будь-якому етапі еволюції смаку!

Сомельє в зелених штанях


promo ibigdan december 3, 2007 00:08
Buy for 1 500 tokens
Если вы хотите сделать хорошую рекламу вашему продукту или услуге - вы зашли по адресу. Блог "Самый сок!" читают во всём мире. Среднее количество просмотров на каждый пост - 50 тысяч, среднее количество просмотров блога в месяц - 4-5 миллионов. Изучить аудиторию блога в разных разрезах можно в…

  • 1
taras_ermashov 1 августа, 9:41
Апріорі, на колір і смак - товариш не всяк... Авторка має схильність виключно до "сухаря" - такі у людини індивідуальні рецептори й метаболізм. (Маю знайомого, який за обідом у тарілку салату запросто може вилити пляшку оцту і з апетитом виїсти). Хороші солодкі й напівсолодкі вина - це, звісно, не "Там'янка", "Фрателлі" чи найдешевше з лінійки ТМ "Маренго" - починати треба хоча б з "Ізабелли" з суничними тонами (тієї ж ТМ "Чизай" - Ігор, до речі, колись тут рекламував її), молдовського виробництва тощо. Далі - хороше коблевське і под. (на укр. "Паву" краще не вестися - бурда), а вже високий клас - якісні вермути, смаково насичені й густі (з них оптимально робити легкі коктейлі, додаючи іноді біттери), як той же десертний Cinzano Rosso 1757, червоний і білий (340 і 270 грн. в середньому за пляшку в 1 літр).
Асортимент сухих в українських магазинах незрівнянно більший за десертні й напівсолодкі (на жаль - бо дисбаланс). Массандрівські втрачені (але якість споганилася задовго до окупації. А який був колись "Старий нектар"!), молдовські чомусь давно не завозять, нечисленні українські - не дуже добре зроблені (почасти - вельми відчутний потужний спиртовий дух, прілість і т.п.). Але якщо наполегливо шукати, знайти непогані варіанти можна.

  • 1