?

Log in

No account? Create an account
ЖЖ Украина

Самый сок!

всё то интересное в сети, что попало в мои сети


Предыдущий пост поделиться Следующий пост
ЖЖ Украина

Вечоріє: еволюція у вині

— Я купив дороге вино і не отримав задоволення — мене ошукали?
— Не розумію «кисляк» і п'ю солодке вино — це погано?
— Що таке еволюція смаку і як її можна прискорити?



Буває так, що людина купує дороге вино, але задоволення не отримує — вино пахне чимось дивним, на смак кисле або гірчить. Повне розчарування, ще й гроші не малі витрачено!

— То може вино погане чи підроблене?

Гадаємо, що з пляшкою все гаразд. Справжня причина — в еволюції смаку. Скоріше за все, питець мав нетреновані рецептори, мало цікавився винами та не зрозумів цей конкретний зразок.

Це як сходити на виставку сучасного мистецтва без підготовки. «Дурисвітство якесь!», — подумає ошелешено людина.

Або як новачок у фітнес-залі, що пробує взяти велику вагу та падає від перевантаження. М’язи не одуриш — їм, як і нашим смаковим рецепторам, потрібне тренування.

Як відбувається еволюція смаку і на якому я етапі?

I-й етап або «Солодке вино»:

Початківцю, як дитині, подобається солодке. Причина у фізіології - рецептори солодкого смаку сконцентровані на кінчику язика. Новачку невідомі всі грані смаку, у нього відсутній бекґраунд щодо вина, але він вже здатний вловити солодкий смак, — «О, смачне, бо солодке!». Кислотність на цьому етапі сприймається як недолік вина.

Приклади винних вподобань I-го етапу:

- дешеві грузинські або псевдогрузинські вина типу «Алазанська долина»;
- німецькі вина типу «Лібфраумільх» та напівсолодкі рислінги;
- група українських вин під спільною назвою «Тамянка».

Важливо! Солодке вино — не злочин. У світі цінуються вина айсвайн (з підмерзлих ягід) або речото (з в’ялених ягід), вони солодкі, бо мають високий вміст натурального цукру винограду. Сумно те, що є бракороби, які маскують недоліки вина буряковим або іншим цукром, — «Новачкам все одно буде смачно!».

II-й етап або «Фруктова бомба»:

Якщо новачок іде далі, то зазвичай від солодких та напівсолодких вин еволюціонує до сухих вин с сильним ароматом та смаком. Цей стиль вина має назву «американський», а вина називають «фруктовими бомбами» — це пишні, яскраві, насичені напої, що в свій час захопили ринок США. Їх легко зрозуміти, бо всі їх переваги як на долоні. Такі вина роблять у країнах Нового світу — Чилі, Аргентині, ПАР, Австралії та Новій Зеландії.
Вони схожі на голлівудську комедію — не надто інтелектуальні, але зрозумілі для широкого загалу.

Приклади винних вподобань II-го етапу:

- аргентинський Мальбек;
- австралійський Шираз;
/новозеландський Совіньйон Блан.

III-й етап або «терруарний»:

З часом американські «фруктові бомби» приїдаються. Це так само, як кожен день їсти у МакДональдзі — смак стає одноманітним. У пошуках нового смаку людина куштує інші вина і задає собі питання, — «Чому вина з одного сорту винограду бувають такими різними?»

Відповідь — терруар (комплекс кліматичних, геологічних особливостей винограднику). На «терруарному» етапі питцю цікаво пробувати вина з окремих виноградників — апеласьонів.

Це передостанній щабель еволюції — винолюб розуміється на смаку, має навички дегустації, здатний дати об’єктивну оцінку. Діють всі рецептори, вино сприймається комплексно — аромат, смак, посмак.

Приклади винних вподобань III-го етапу:

- вина окремих виноградників Бордо та Бургундії, Тоскани, П’ємонту, Ріохи та ін.;
- вина усього світу з «ім’ям» — за яким стоїть конкретний винороб, династія чи історія винарні.

IV-й етап або «просвітлення»:

На шляху до вершини світового виноробства (див. етап III) людина отримує інструменти для розуміння вина. Питець вже вміє дегустувати, знає, на що звертати увагу та як отримати задоволення від будь-якого напою — великого вина та дешевого вина на кожен день. Наш дегустатор відкрив «істину у вині» або ж іншим словами — досяг «просвітлення».

Приклади винних вподобань IV-го етапу:

- солодкі, сухі, ігристі, кріплені — всі якісні вина, що здатні дати нові смакові емоції.

Скільки часу займає еволюція смаку? Як її прискорити?

Зазвичай за два-три роки інтенсивних дегустації (щотижня, наприклад) людина досягає «просвітлення». Винна школа або самоосвіта прискорить еволюцію.

Я люблю солодкі вина і зась. Я не еволюціоную?

Схема еволюції узагальнена і у кожен любитель вина торує власний шлях, бо всі ми різні. Можливо, людина ще не спробувала те вино, яке підштовхне її до наступного етапу. Або людині дійсно подобаються виключно солодкі вина і це її усвідомлений вибір.

Бажаємо вам цікавих винних відкриттів та задоволення від вина на будь-якому етапі еволюції смаку!

Сомельє в зелених штанях


promo ibigdan декабрь 3, 2007 00:08
Buy for 1 500 tokens
Если вы хотите сделать хорошую рекламу вашему продукту или услуге - вы зашли по адресу. Блог "Самый сок!" читают во всём мире. Среднее количество просмотров на каждый пост - 50 тысяч, среднее количество просмотров блога в месяц - 4-5 миллионов. Изучить аудиторию блога в разных разрезах можно в…

  • 1
silovolt 1 августа, 0:41
И дороже пробовали.
Ну в общем не воротит. Букет, аромат, послевкусие как обещано.
Ну не нравятся в принципе алкогольные напитки, как класс,
что тут поделаешь? Есть традиция их пить в опр. случаях — ну и ладно.
Просто так пить — не помню, чтоб было желание.

nedrugoi80 1 августа, 1:18
Может просто нет привычки, или вообще не ваше? Я так своему приятелю, любителю виски, послал бутылочку дорогого односолодового (он себе позволить такое может с трудом, а я решил что могу вспомнить о нем что-то хорошее) виски. Он остался разочарован. Бывает :(

silovolt 1 августа, 10:22
Я пробовал все, что обычно хвалят. Попадались вина правильные.
Виски тоже. Коньяк настоящий раз попался, оценил те прелести, что обычно расписывают.
Все нормально, обещанное сбывается, если продукт не подделка.
Смысла просто не вижу именно в этих продуктах.
Не интересно, вот и все.

nedrugoi80 1 августа, 1:19
И, особенно вина, это отдельная тема. Я после австралийских ширазов ничего другое пить не могу - водичка с алкоголем они, не более. А так, в пятницу вечером бокальчик-другой отличного шираза - прелестно. Хотя раньше вина вообще не понимал. Считал что они только что бы нажраться задешево

  • 1