?

Log in

No account? Create an account
ЖЖ Украина

Самый сок!

всё то интересное в сети, что попало в мои сети


Предыдущий пост поделиться Следующий пост
ЖЖ Украина

Вечоріє: еволюція у вині

— Я купив дороге вино і не отримав задоволення — мене ошукали?
— Не розумію «кисляк» і п'ю солодке вино — це погано?
— Що таке еволюція смаку і як її можна прискорити?



Буває так, що людина купує дороге вино, але задоволення не отримує — вино пахне чимось дивним, на смак кисле або гірчить. Повне розчарування, ще й гроші не малі витрачено!

— То може вино погане чи підроблене?

Гадаємо, що з пляшкою все гаразд. Справжня причина — в еволюції смаку. Скоріше за все, питець мав нетреновані рецептори, мало цікавився винами та не зрозумів цей конкретний зразок.

Це як сходити на виставку сучасного мистецтва без підготовки. «Дурисвітство якесь!», — подумає ошелешено людина.

Або як новачок у фітнес-залі, що пробує взяти велику вагу та падає від перевантаження. М’язи не одуриш — їм, як і нашим смаковим рецепторам, потрібне тренування.

Як відбувається еволюція смаку і на якому я етапі?

I-й етап або «Солодке вино»:

Початківцю, як дитині, подобається солодке. Причина у фізіології - рецептори солодкого смаку сконцентровані на кінчику язика. Новачку невідомі всі грані смаку, у нього відсутній бекґраунд щодо вина, але він вже здатний вловити солодкий смак, — «О, смачне, бо солодке!». Кислотність на цьому етапі сприймається як недолік вина.

Приклади винних вподобань I-го етапу:

- дешеві грузинські або псевдогрузинські вина типу «Алазанська долина»;
- німецькі вина типу «Лібфраумільх» та напівсолодкі рислінги;
- група українських вин під спільною назвою «Тамянка».

Важливо! Солодке вино — не злочин. У світі цінуються вина айсвайн (з підмерзлих ягід) або речото (з в’ялених ягід), вони солодкі, бо мають високий вміст натурального цукру винограду. Сумно те, що є бракороби, які маскують недоліки вина буряковим або іншим цукром, — «Новачкам все одно буде смачно!».

II-й етап або «Фруктова бомба»:

Якщо новачок іде далі, то зазвичай від солодких та напівсолодких вин еволюціонує до сухих вин с сильним ароматом та смаком. Цей стиль вина має назву «американський», а вина називають «фруктовими бомбами» — це пишні, яскраві, насичені напої, що в свій час захопили ринок США. Їх легко зрозуміти, бо всі їх переваги як на долоні. Такі вина роблять у країнах Нового світу — Чилі, Аргентині, ПАР, Австралії та Новій Зеландії.
Вони схожі на голлівудську комедію — не надто інтелектуальні, але зрозумілі для широкого загалу.

Приклади винних вподобань II-го етапу:

- аргентинський Мальбек;
- австралійський Шираз;
/новозеландський Совіньйон Блан.

III-й етап або «терруарний»:

З часом американські «фруктові бомби» приїдаються. Це так само, як кожен день їсти у МакДональдзі — смак стає одноманітним. У пошуках нового смаку людина куштує інші вина і задає собі питання, — «Чому вина з одного сорту винограду бувають такими різними?»

Відповідь — терруар (комплекс кліматичних, геологічних особливостей винограднику). На «терруарному» етапі питцю цікаво пробувати вина з окремих виноградників — апеласьонів.

Це передостанній щабель еволюції — винолюб розуміється на смаку, має навички дегустації, здатний дати об’єктивну оцінку. Діють всі рецептори, вино сприймається комплексно — аромат, смак, посмак.

Приклади винних вподобань III-го етапу:

- вина окремих виноградників Бордо та Бургундії, Тоскани, П’ємонту, Ріохи та ін.;
- вина усього світу з «ім’ям» — за яким стоїть конкретний винороб, династія чи історія винарні.

IV-й етап або «просвітлення»:

На шляху до вершини світового виноробства (див. етап III) людина отримує інструменти для розуміння вина. Питець вже вміє дегустувати, знає, на що звертати увагу та як отримати задоволення від будь-якого напою — великого вина та дешевого вина на кожен день. Наш дегустатор відкрив «істину у вині» або ж іншим словами — досяг «просвітлення».

Приклади винних вподобань IV-го етапу:

- солодкі, сухі, ігристі, кріплені — всі якісні вина, що здатні дати нові смакові емоції.

Скільки часу займає еволюція смаку? Як її прискорити?

Зазвичай за два-три роки інтенсивних дегустації (щотижня, наприклад) людина досягає «просвітлення». Винна школа або самоосвіта прискорить еволюцію.

Я люблю солодкі вина і зась. Я не еволюціоную?

Схема еволюції узагальнена і у кожен любитель вина торує власний шлях, бо всі ми різні. Можливо, людина ще не спробувала те вино, яке підштовхне її до наступного етапу. Або людині дійсно подобаються виключно солодкі вина і це її усвідомлений вибір.

Бажаємо вам цікавих винних відкриттів та задоволення від вина на будь-якому етапі еволюції смаку!

Сомельє в зелених штанях


promo ibigdan december 3, 2007 00:08
Buy for 1 500 tokens
Если вы хотите сделать хорошую рекламу вашему продукту или услуге - вы зашли по адресу. Блог "Самый сок!" читают во всём мире. Среднее количество просмотров на каждый пост - 50 тысяч, среднее количество просмотров блога в месяц - 4-5 миллионов. Изучить аудиторию блога в разных разрезах можно в…

izhnets 31 июля, 15:45
на жаль дешеві грузинські і норм
тамянку не п'ю
не люблю, не розбираюсь, не витрачаю гроші
алкоголь взагалі не дуже, іноді трохи пива

rvun 31 июля, 15:57
коли я був студентом - тамянка з шашликом - була верхом шику (2001-2007). Доречі, "межа кров" - була завсім не поганим вином, у порівнянні з якимось "слов'янським" в пакетах. Все залежить з чим споживати.

ircmaan 31 июля, 17:50
Вот и я думаю. А после "не надто інтелектуальні" вообще автора нахрен послал. Строит из себя.
Продавать же надо.
А если люди нормальные, то есть, вообще непьющие?

tamplier9797 31 июля, 17:27
Тема сисек (зачеркнуто) IV этапа не раскрыта!
Хотя бы привели список в пару десятков наименований, в качестве ориентиров.

succory7 31 июля, 17:38
Солодкий алкоголь не розумію зовсім.

silovolt 31 июля, 18:06
вот да.
сладкая водка — это буээээ...

vlad2277 31 июля, 17:44
Начиналось вроде как за здравие: согласен по 1 пункту. Тоже много лет назад начинал со всякой сладкой дряни.
По второму пункту: аргентинский мальбек - вы серьезно??? Есть очень достойные варианты в районе 25-30 долларов. Близко и рядом не валялись с фруктовыми бомбами.

Закончили так вообще за упокой:
IV-й етап солодкі, сухі, ігристі, кріплен - Ахуеть! Вы серьезно???

Мой совет начинающим: Если крсные вина: то начинте с Cabernet. Да, они все разные, но вы перепробовав 10-20 разных найдете то самое свое. Как надоест - перейдите на Merlot. Это не сахарные бомбы и не кислятина, а достойные сухие вина. калифорнийские варианты очень неплохи, но если их нет в магазине, то Чили с Аргентиной тоже пойдут.

И последнее: не покупайте вина дороже 15 долларов за бутылку, если вытолько начинаете.

Edited at 2019-07-31 17:46 (UTC)

euthanasepam 31 июля, 18:16
Навіщо витрачати аж 15 долярів на оте дурне вино, якщо можна взяти за ці ж гроші добрячу баклажку або й каністру самогону?

coder_in_ua 31 июля, 18:40
мой вам совет
бухайте что нравится и что подешевле

shurupich 31 июля, 18:54
не знаю в якій ще сфері є стільки снобізму, як навколо вина. Ні театральні, ні літературні, ні кіно/арт критики не дозволяють собі такої надмінної поведінки. Так само як не зустрічав серед поціновувачів сирів чи кави.
Відомо багато випадків, коли винні гурмани не проходять сліпий тест (як серед знайомих, так і з визнаних експертів) .

Аргумент про "любиш солодке вино - значит не розібрався" - так собі. Я люблю НЕсолодке пиво, НЕсолодкий віскі, каву та чай п'ю переважно без цукру. Мені подобається саме такий смак цих напоїв, а от якщо я хочу чогось солоденького - то взалежності від обставин - це буде сидр, вино, ром чи навіть лікер. Ну не подобаєтьмя мені смак сухого вина, брюту, як не подобається текіла, горілка чи морська капуста.
Отож мені цілком ОК пляшечка грузинського червоного напівсолодкого.
Можливо, я просто ще не зустрів САМЕ ТЕ сухе біле, але я не бачу сенсу "шукати з ним зустрічі" і куштувати те, що не подобається.

silovolt 31 июля, 20:34
при хорошем промоушене, особенно
давя на снобизм — и мочу можно продать
прямая выгода, затраты меньше, цена больше

nedrugoi80 31 июля, 23:47
Стоит заметить, что один из самых известных российских (сорри, за неимением гербовой, пишем на простой) сомелье пальму первенства отдает именно австралийским ширазам :)

https://daily-winegraph.livejournal.com/


Grange Hermitage, Penfolds, 1971, Австралия

Цвет темный, кроваво-вишневый, с заметным кирпичным тоном. Аромат очень мощный, полный: мята, пряные травы, вишня и чернослив, эвкалипт, джем черных ягод, сладко-дымные оттенки. Бесконечно глубокий, полный, исключительно свежий, невероятно удивительный. Вкус чрезвычайно полный, солноватый, с тонами копченостей, вяленого мяса, чернослива, вяленой вишни, копченая сладкая груша. Шоколад, ваниль, имбирь, мускатный орех. Потрясающе, безумно.

Оценка 20/20



Grange, Penfolds , 2001, Barossa Valley, Австралия

Цвет густо-темно-рубиновый. Первый нос сильно фруктовый, слива и вишня, очень теплый, с тонким тоном горячей земли. Аромат очень глубокий, сложный, спелые косточковые фрукты, оттенок сафьяна, ванили, легкая нота сигарного ящика, сладких пряностей (корица и совсем-немного гвоздики), шоколада. Чрезвычайно многогранный, сбалансированный и развивающийся в бокале. Тело чрезвычайно плотное, вкус полный, богатый с преобладанием спелых черных ягод и слегка увяленных слив и вишен. Исключительный баланс, отличная структура. Послевкусие долгое.

Оценка 20/20


alex_seevna 1 августа, 1:29
Главное - закусывать хорошо. И самые вкусные в наше время - это бленды, то есть смесь разных вин в определенном соотношении. Каберне имеет высокую кислотность, что плохо влияет на жкт некоторых людей. Бленды мягче.

К вину надо привыкнуть, понять, прочувствовать, познакомиться поближе и полюбить.

Калифорнийцы потребляют много вина, как мужчины, так и женщины. И никто не спивается.

Вот, к примеру, такое - $12. А завтра - другое. Вовсе не обязательно пить одно и то же каждый день.



Когда-то прогремело вино "Ту бак чак" за $2. Потому что победило по вкусу дорогие вина. Производитель отказался повышать цену. До сих пор продается по старой цене.

Россияне, как и украинцы, в целом к вину не очень приучены.


nedrugoi80 1 августа, 2:18
В Австралии тоже культ вина. И тоже спившихся не видно. Но вот калифорнийских вин у нас, по крайней мере приличных, я не нашел :(

даа..это херня.

serp_ukrop 1 августа, 2:11
вот эволюция, так эволюция нацхвардии
перевірка та документів особи;
опитування особи;
поверхнева перевірка і огляд;
зупинення транспортного засобу;
вимога залишити місце і обмеження доступу до визначеної території;
обмеження пересування особи, транспортного засобу або фактичного володіння річчю;
проникнення до житла чи іншого володіння особи;
перевірка дотримання вимог дозвільної системи органів внутрішніх справ;
застосування технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, засобів фото- і кінозйомки, відеозапису;
перевірка дотримання обмежень, установлених законом стосовно осіб, які перебувають під адміністративним наглядом, та інших категорій осіб;
поліцейське піклування.

ban_derivets 1 августа, 6:05
Незаслуженно забыли "Золотую осень", "Біле мІцне" и "Плодовоягідне" 😂 А ведь и по ним есть синеглазые сомелье.
И еще. Зеленые штаны - мове тон.

ban_derivets 1 августа, 8:45
Аннушка, подружитесь, пожалуйста, с Бигданом, а то Ваши комментарии требуют открытия :)
Изабелла пахнет лозой. Ммммм.... Но я предпочитаю виски :)

taiba_dp 1 августа, 6:26
про рецептори солодкого - маячня! https://www.bbc.com/ukrainian/vert-fut-41665560

taras_ermashov 1 августа, 9:41
Апріорі, на колір і смак - товариш не всяк... Авторка має схильність виключно до "сухаря" - такі у людини індивідуальні рецептори й метаболізм. (Маю знайомого, який за обідом у тарілку салату запросто може вилити пляшку оцту і з апетитом виїсти). Хороші солодкі й напівсолодкі вина - це, звісно, не "Там'янка", "Фрателлі" чи найдешевше з лінійки ТМ "Маренго" - починати треба хоча б з "Ізабелли" з суничними тонами (тієї ж ТМ "Чизай" - Ігор, до речі, колись тут рекламував її), молдовського виробництва тощо. Далі - хороше коблевське і под. (на укр. "Паву" краще не вестися - бурда), а вже високий клас - якісні вермути, смаково насичені й густі (з них оптимально робити легкі коктейлі, додаючи іноді біттери), як той же десертний Cinzano Rosso 1757, червоний і білий (340 і 270 грн. в середньому за пляшку в 1 літр).
Асортимент сухих в українських магазинах незрівнянно більший за десертні й напівсолодкі (на жаль - бо дисбаланс). Массандрівські втрачені (але якість споганилася задовго до окупації. А який був колись "Старий нектар"!), молдовські чомусь давно не завозять, нечисленні українські - не дуже добре зроблені (почасти - вельми відчутний потужний спиртовий дух, прілість і т.п.). Але якщо наполегливо шукати, знайти непогані варіанти можна.

tank_ua 1 августа, 10:11
не выебывайтесь и пейте пиво.

lanss 1 августа, 13:26
І кожен, ясна річ, вважає, що саме він має єдину слушну думку в цьому питанні, а решта — бовдури.