?

Log in

No account? Create an account
ЖЖ Украина

Самый сок!

всё то интересное в сети, что попало в мои сети


Предыдущий пост поделиться Следующий пост
Вау!

Я отказываюсь это переводить

Предисловие от меня: нигде в мире не умеют так готовить вареники на пару, как в Полтавской области. И ещё галушки на пару и с мясом-подливкой. Вот то, что варят у вас — это не галушки, а «клёцки» (повбивав би гадів), и не вареники, а хрен знает что. Небо и земля. За всё время в Киеве я нашёл всего одно место с правильными варениками, но я вам его не сдам, и не надейтесь :)

Справедливости ради надо сказать, что в Полтавской области искусство создания правильных вареников постепенно утрачивается, т.к. эмансипация с вопросом «а чо я?» отбивает у женщин охоту готовить. Но пока создаются такие произведения — культ вареника существует :)

Переводить текст не буду, потому что теряется всё очарование. Кто не понимает по-украински — сочуствую. Но если как-нибудь заедете ко мне в гости — угощу правильными варениками :) Прямо сейчас сезон с вишнями и смородиной.

Автор: Татуся Бо

Полтавський вареник. Історія виготовляння і смачного поїдання.

Коли Бог творив Полтавщину, то саме їв вареники, смачні настоящі Божественні вареники. І от він так пучкою в сметані ткнув посеред України і сказав «А тут от буде край несусвітніх пофігістів і дзен-буддістів, що смішно говоритимуть і вмітимуть такі вареники робити, аж здаватиметься, що Рай Господній вже прийшов, і ось він тут прямо в мисці вилискує маслом та сметаною». Звідтоді й повелося що нема ніде більших вареникових чарівниць, як на Полтавщині.

А якщо в Чернівцях ґаздиня вміє добре ліпашить вареники, то значить десь там має полтавське коріння, або шпіонка – не інакше.

Часто можна почути дуже образливу для полтавців річ, коли ліпеник із тоненького синього, ніякого тіста, в яке запхано шось і зварено, звуть вареник. Насправді як казала моя бабуня, царство їй небесне, — «хіба то вареник, то ж якийсь пальмен». Тому якщо хочете полтавського вареника, то знайте, що той вареник має бути пухким, як дупка немовляти, ніжним, як весняна хмаринка, і чималим таким. Нормальних полтавських вареників більше ніж 5 в одну пельку не влізе і на тарілку не ляже. Хоча, якщо ви не схибите моїм порадам, то влізе значно більше.

З чого починаються вареники?

Вареники в нормальній українській сім’ї починаються з голодних і спраглих людської їжі чоловічих очей, а також із природнього бажання жінки заявити про себе, як про неабияку хазяйку. Тоді дістаються миски. Готується смачна начинка, пахтить по хаті смачним, духмяним, красивим і душевним.

Найсмачніші вареники в моєму житті виходили під музику «ТІК», «Отвінта», «Сокира Перуна» і канєшно ж «Брати Гадюкіни». Тому включайте шось патріотичне і цікаве і вареники будуть ліпиться самі)))

Начинка

В начинку може піти все смачнесеньке, що є в хаті, окрім вермішелі, бо воно може і цікаво, але не дуже смачно тісто з тістом. Найбільше в нашій родині полюбляють закласти в вареник тушкованої капусти самої чи з грибочками, або картоплі зі шкварочками.
Проте із задоволенням летять до рота також вареники із вишні, малини, солоного чи солодкого сиру, і навіть з ізюмом.

Якщо ви шанувальник вареничків з капустою, то вам треба буде взяти капустинку, десь на кіло вагою, цибулину і морквину. Все це діло добряче перешаткуйте, посоліть на свій смак, поперчіть як любите, можете збризнути оцтом чи лимонним соком і кладіть на пательню із розігрітою олією. На помірному вогні і під кришкою тушкуєте капусту, в процесі можна підлити пару ложок молока тоді капустка отримає такий приємний присмак. В кінці додайте спеції. Зверніть увагу, що на начинку капустка повинна мати виражений смак, бо саме тісто прісне, тому якщо трошки не солоне, ліпше досоліть.

Якщо любите капусту з грибочками то під кінець тушкуваня додайте в капусту десь грам 300 підсмажених з цибулькою грибів. До капусти з грибами молока не лийте, вони не дуже товаришують.

Якщо ж ви фанат картопельки і шкварочок запашних, то візьміть десь півкіла картоплі, почистіть і зваріть як на пюре, або як у нас на Полтавщині кажуть «топтанку», в процесі варіння підсоліть, дайте трішки перцю чорного і на самому початку додайте зубочок чи два часнику, він розвариться разом з картоплею і дасть дуже приємний присмак. Поки кипить картопля, а ви поглядаєте телевізор то підсмажте на салі дрібно пошатковану цибулину. Цибулю краще смажити довгенько і на повільному вогні, тоді вона буде ніжною і смачно. В процесі смаження підсоліть, поперчіть. Коли буде готова картопля, то злийте відвар і потовчіть її з теплим молочком і засмажкою зі шкварочками, додайте туди пошаткованого кропчику і посмакуйте чи достатньо воно масне і чи досить там соли.

Готову гарячу начинку відставте вбік – нехай вичахає. А ви в цей час почнете чаклувати з пристроєм для варіння і особливим тістом… Пухким, ніжним і смачним.

Варіння

Вареник справжній має бути на пару, тому городимо спеціальний пристрій де будемо варити. Знайдіть найбільшу в діаметрі каструлю, тільки щоб до неї була висока кришка, або щоб можна було накрити сковорідкою глибоченькою чи мискою. Підібрали, приміряли. Якщо все сходиться й підходить, то набираєте в каструлю на три пальці не повно води, а зверху дуже туго пов’язуєте шмат вдвоє складеної марлі. Можна не затягувати на марлі вузли, а притиснути її по колу до каструлі тугенько звичайною резинкою. Можна взагалі відмовитися від марлі якщо маєте конструкцію для варіння на пару, або і звичайну металеву сітку. Проте металеву сітку треба буде змастити олією щоб вареники не прикіпали до неї. От все зробили і ставите воду хай закіпає, поки ви вмісите тісто.

Тісто

Півлітра теплої питної води вилийте в чималу миску, туди додайте 25-30 грамів пресованих дріжджів, половину столової ложки цукру, півчайної ложки солі, одну чайну ложку соди і дві столових ложки олії, все це діло добре розмішайте і всипте десь три стакани просіяного білого борошна. І почніть мішати, мішайте ніжно і разом з тим безкомпромісно, додавайте потроху борошна, скільки попросить тісто. Добре вимішане тісто на вареники має бути ніжним, гладеньким, пухкеньким і не чіплятися до рук. Головне не перетовкти його.

От тільки вмісили ви тісто, то беріть зразу начинку і ліпіть вареники, бо як закипить вода, то ви покладете їх на сітку, чи марлю, вкриєте зверху кришкою, чи глибокою сковорідкою і дасте їм там 6-7 хвилин на пару поваритися. Піднявши кришку, ви побачите пухкенькі, ніжні і смачні варенички.

Завчасно підготуйте те чим ви помастите вареники і сам посуд куди зніматимете. В ідеалі то має бути макітра, спеціальний такий розмальований глиняний горщик, як в пацюка в гоголівських «вечорах». Той горщик краще завчасно нагріти і вкласти на дно столову ложку вершкового масла або ж засмажки. Готові вареники складаєте в горщик, легко і ніжно його перетрушуєте, і накриваєте рушником, і так варите і примащуєте кожну партію. Не скупіться на масло чи засмажку.

На стіл

На стіл вареник має потрапити свіжий, тільки зварений, политий зверху сметаною чистою, або з перчиком та зеленню, то вже як самі схочете. Сметани не шкодуйте, бо то ж таки дуже смачно з нею буде. Наша бабуся було ставила посеред столу цілу мисяру сметани і ми всі вмочали туди вареники і їли так що аж ляскіт до стелі стояв.

Смачного вам полтавського вареника, дорогенькі!

Метки:

promo ibigdan декабрь 3, 2007 00:08
Buy for 1 500 tokens
Если вы хотите сделать хорошую рекламу вашему продукту или услуге - вы зашли по адресу. Блог "Самый сок!" читают во всём мире. Среднее количество просмотров на каждый пост - 50 тысяч, среднее количество просмотров блога в месяц - 4-5 миллионов. Изучить аудиторию блога в разных разрезах можно в…

ho_visto 25 июня, 2014
*чавкаючи полтавським вареником з домашньою клубникою і медком*
Щось таке тітонька непевне наговорила. По-перше - які ще 5 вареників в одну пельку? Нормальний розмір полтавського вареника - з половину долоні, його кусати треба, бо якщо в пельку і влізе - то прожувати не зможеш. По-друге - які ще дріжджі, що за блюзнірство?! Не було у наших прабаб дріжджів, на кисляку свіженькому тісто замішували. То й ми так місимо.
А от про те, що справжні полтавські вареники і галушки тільки на пару варяться - то жіночка вірно сказала. У воді варити - то збочення якесь, а не вареники. Ми навіть ліниві вареники на пару варимо, якби могли - і ворожі пєльмєні б так варили.
До речі, видам стратегічний секрет полтавських господинь - якщо начинки не вистачило - тісто розкочується в корж товщиною з півтора сантиметри, на сковорідку наливається олія або кладеться смалець, добре розігрівається, щоб аж шварчало - і той коржик смажиться. Як тільки поклали тісто - треба ножем його поколоти, щоб пухирів не було. Смакотааа... Мої, як вареники чи галушки затіваю, завжди просять тіста побільше вчинити, щоб коржів напекла.

minnay 26 июня, 2014
Вареники у воді - прекрасні, ви просто їх не пробували в гарному вигляді.
Моя бабуня робили ще так: вареники з солоним сиром гарячими закладувалися в макітру, кожен шар перемащувався сметанкою (домашньою звичайно!), а потім макітра ставилася в перегорілу грубку і вмлівала там, аж поки сметана не стане темно-жовтою як масло. З холодним молоком ця річ неймовірна просто!

cocktail_disco 25 июня, 2014
Слава Україні! --)

Вареникам слава! Особенно полтавским!

peregrevs 25 июня, 2014
Не утрачивается, но расползается по миру. У меня теща с полтавщины, держит марку.

tkacheg 25 июня, 2014
Что ж вы делаете-то к концу рабочего дня?! Я ж слюной захлебнусь!

"искусство создания правильных вареников постепенно утрачивается, т.к. эмансипация с вопросом «а чо я?» отбивает у женщин охоту готовить. Но пока создаются такие произведения — культ вареника существует :)"
в онука вже пробиваються вуса, а ми досі з його бабусею, а моєю жінкою - полтавчанкою, згадуємо, як загадав внук вареників, а бабуся пообіцяла збігати в магазин купити ( тоді " Дригало" були непоганні). Внук насупився і похмуро так: " Вареники не купляються, а робляться".
Отак однією фразою врізав по саме далі нікуди. С тієї пори вареники дома тільки робляться.

puti_put 25 июня, 2014
солі. а написано соли

ho_visto 25 июня, 2014
Моя бабуся з Хорольщини казала саме "сОли". Сіль, сіллю, посолити, але чомусь "треба дотати трохи сОли"

vyvyzela 25 июня, 2014
Вы там язвенники все чтоли в Полтавской области? Почему всё на пару?

kot_kam 25 июня, 2014
Потому что такой здоровый в воде не проварится. Развалится. Это как манты.

veseliy_trol 25 июня, 2014
Да, Татуся Бо жжет))) я вчера сам ржал когда читал в ФБ)))
у нее почти все тексты АГОНЬ))))

coloradsky 25 июня, 2014
Короче, залез я в холодильник, взял помидору, огурец, зелень, хотел салат сделать. Ну естественно, салат надо делать с майонезом, иначе какой нормальный человек его есть будет. Я все нарезал и вдруг понял, что майонез я забыл, чёртов слоупок. Открываю холодильник, беру майонез и вдруг понимаю, что передо мной лежит сало. Никогда раньше не ел сала, а тут вдруг захотелось, ну думаю, раз захотелось, почему бы и не съесть. Пока заправил салат, нарезал сало, все как положено, покушал и тут вдруг все перефарбувалося у жовтоблакитний колiр, гул та рокiт, їбать у сраку, що за гомно, нічого не зрозуміло, вилазить із земли Тарас Шевченко и каже якусь хуйню про москалів і мораль, старий педаль, хулі йому у землі не лєжалось бл?*:!? Відтепер окрім української мови я ніхуя не розумію. Здається сало було прокляте

toropyggka 25 июня, 2014
Теперь я понял главную цель "русской весны": ОНИ Полтаву отхватить хотят из-за вареников!!!

ho_visto 25 июня, 2014
Не, про Полтаву они молчат как рыбы об лед, ни разу не заикнулись. Потому что прекрасно понимают, что самые страшные - как раз не львовские, а полтавские варенико- и галушкобандеровцы. Да и Петлюра в Полтаве родился, вырос и учился. А по сравнению с Петлюрой этот ваш Бандера - тьху, комарик безобидный.

kkk_1 25 июня, 2014
Я ела вареники раз пять в жизни, что не мешает мне их нежно любить.

so_venok 25 июня, 2014
боже, как красиво и вкусно читается! Всеж таки рідна мова дуже співуча та лагідна, наче матусині руки. Зроблю репост, хай полежить до неділі, може й зроблю )

kot_kam 25 июня, 2014
Фигассе, тесто на вареники дрожжевое? Чего только люди ни выдумают!

А русский перевод?

(Анонимно) 25 июня, 2014
Я по украински не понимаю, но вареники люблю. (И вообще Украина клёвая,)

Марья Марьева 25 июня, 2014
"..соленого или сладкого сыра .."
автор - надо уточнить что именно называют сыром на Полтавщине. А то ж точно подумают про сладкий сыр))))

vitshe 25 июня, 2014
Почему только на Полтавщине?